OKUDUKLARIM 18 ZİYAN

31 Mart 2020


Beyaz gövdeli zenci köpeklerimiz var. Adları da var. Ama onlar birer heykel. Çağırınca gelmiyorlar artık. Cennetin kapısını bekliyorlar. Karla karışık toprağa gömülebilmek için kulakları dik donuyorlar! Öyle bir cennet ki, paslı demirin bile ak sakalı var. Bizi saran tel örgüler beyaz angoradan örülmüş. Havası havlamayı bırakmış, ısırıyor. Beyaz ağzı etimizle dolu. Bu yüzden sessiz bir ayaz var. Saçaklardan sarkan mızrak dişleri ensemize saplanmış. Gazete kâğıdı gibi buruşmuş derimizde mor diş izleri, bekliyoruz.
Cennetten kovulmayı. Bembeyazız. Soğuk. Donmak. Çözülmek. Tekrar donmak.
Daha fazla hiçbir şeye gerek yok. Fiilleri çekmeye bile. Herkes kalsın yerinde. Bıraksınlar, yaslansın göğsüm sırtlarına, ılıklaşsın enseleri nefesimle. Yavaş yavaş sokayım dilimi derilerine. Aksın içlerine hayatımın zehri. Yirmi adet mermi. Muhteşem! Hepinizi geberteceğim! Ama hepinizi!

Ziya Hurşit : 
doğum 1892 Rize
ölüm 14 Temmuz 1926 İzmir , 
Atatürk’e suikast girişiminden dolayı idam edildi.
13 Temmuz 1926’yı 14 Temmuz’a bağlayan gece İzmir’de 13 kişi, Kemeraltı semtine kurulan darağaçlarında idam edildi… İlk olarak Maarif Nazırı Şükrü Bey idam edildi. Asılan son kişi ise Atatürk’e suikast girişiminin bir numaralı sanığı olan ve olayı itiraf eden Ziya Hurşit’ti. Saat 6’ya çeyrek kala cellât ve görevliler Ziya Hurşit’in hücresine gidip haber verirler. Yüzüne karar okunurken sakin biçimde dinler ve “İdama mahkûm edilenler kimler?” diye sorar. Öteki 12 kişinin adı sayılır. “Peki, ne oldu onlara?”der. “Hepsi idam edildi” denince, “Yani ben en sona mı kaldım? Desenize bu işte de yine yaya kaldım. Hey gidi hey, ölümde bile geç kalıyorum.” der (…) 
Sonra darağacının altına gelir ve espriyi patlatır: “Maşallah salıncak gibi.” 
Ziya Hurşit’in son sözleri ise şu olur: 
“Haydi beyler, ahirete gidiyorum. İçinizde oradakilere mektup göndermek filan isteyen var mı?”

Gündem dolayısı ile elimde sürüklenen kitabı nihayet bitirebildim.

8 yorum:

  1. Daha önce yazarın Kinyas ve Kayra'sını okumuş beğenmiştim. Ziyan da okunası bir kitaba benziyor. Okuduğunuz kitap hakkında siz de izlenimlerinizi yazarsanız bizler biraz daha fikir sahibi olabiliriz. Teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  2. gündayın tüm eserlerini okudum. ilginç yazar. çok karamsar. dili de sert. iyi yazıyo ama keyif vermiyooo :)

    YanıtlaSil
  3. Hakan Günday'ı bir arkadaşım önermişti ama hiç okuma fırsatım olmadı, yazı için teşekkürler :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. biraz küfürlü yazan bir yazar herkes okuyamıyor. Bir şey değil

      Sil