OKUDUKLARIM 66- GECİKMELİ TESLİMİYET

12 Ekim 2021

 

 
 
NeuroFormat 2.0… İyileşme mucizesinde bir üst sürüme geçiyoruz! Sizi tebrik ederim! Sağlığınız, mutluluğunuz için güzel bir adım attınız. Bu kitabı almak son zamanlarda kendiniz için yaptığınız en iyi şey olabilir. Tüm kalbimle inanarak söylüyorum: Okumayı bitirdiğinizde artık başka bir hayatınız olacak. Başka biri olacaksınız. Tamam, size evrenin sırrını vermeyeceğim. Açıkçası evrenin sırrına ben de ermiş değilim. Ama sağlıklı, mutlu bir varoluşun sırrını, bu kitapla ellerinize bırakacağım, garanti ederim! NeuroFormat Sistemi’ni kullanan yüz binlerce okurum kronik rahatsızlıklarını iyileştirdiler, fobilerini ve bağımlılıklarını yendiler, kilo sorunlarından kurtuldular, birçok ciddi rahatsızlığı alt ettiler. Bu güzel şeyler yaşanırken biz de ezber bozan gelişmelere şahit olduk! NeuroFormat Sistemi adeta bir üst sürüme geçti! Bizim için mucize kelimesinin tanımı bile değişti. Hepsini anlatacağım... Birlikte heyecanlı bir yolculuğa çıkıyoruz! Bu yolculukta şimdiyi iyileştirmekle kalmayacak, adeta zaman makinesine atlayıp geçmişin senaryosunu da değiştireceğiz! İnanılmaz ama gerçek diyeceğiniz şeyler okumaya hazır mısınız?
 
KİTAP HAKKINDAKİ DÜŞÜNCEM;
 
Yazarı ilk defa okudum, kitabın ilk kısmı bilgilenme, ikinci kısmı örnek çözümlenmiş öyküler ve son kısımda ise Hastalıkların altında yatan duygusal olayları açıklamış.
Yanılmıyorsam Diana COOPER'ında bu yönde bir kitabı olması lazım. Bütün hastalıkları bilinçaltında yer alan travmalara bağlıyor ki bu doğru. 
İki örnek vereyim , saç beyazlaması birincisi.
Yüksekokulda ev arkadşım bayan saçını yandan ayırırdı ve çok ilginçtir ki ortalarda bir tutam beyazı vardı. Sebebini sorduğumda bir gece de beyazladığını belirtti. Onun sebebini de çıktığı sevdiği çocuğa bağladı, düşün kü sevdiğin var ve bir gün öğreniyorsun ki; o kişi senden ayrılmadan halanın kızıyla da çıkmaya başlamış, işte üzüntüden bir gecede böyle beyazladı dedi. Aynı arkadaşla yıllar sonra Side'de tatil yaptık, onu görünce ilk sözüm şu oldu;
- yine kim üzdü seni?
Çünkü saçında bir tutam daha beyaz vardı şimdi. Oğlan kardeşini av sırasında yanlışlıkla vurdular, vefat etmişti, o da ondan hatıra dedi.
İkincisi de benim travmam olsun:))
Devamlı ilaç aldığım eczaneden ilaç alıyorum, aynı zamanda vitamin, bitkisel üründe satıyorlar, o anda bu ürünlerden birinin temsilcisi orada.
-Özlem hanım, arkadaş bir miktar kan alıyor, o kan makinada 15 dakika dönüyor sonra eksikliğe göre vitamin takviyesi tavsiye ediyor dedi. Bende tamam dedim, bu bekleme süresinin sonunda kadın bana aynen şunu söyledi,
- Siz en yakın sağlık kuruluşuna bir başvurun kansersiniz dedi!!!!!!
Ben şok oldum bunu duyunca, Evde bir kaç gün evdekilere birşey demedim, ama içim içimi yedi ve bende tutam tutam saç dökülmesi başladı o hafta resmen kanserli hastalar gibi saç döktüm, taradıkça elimde kalıyordu o tutamlar. Sonra evdekilere açtım konuyu, apar topar aile doktorumuza gittik, tüm tetkikler yapıldı hiç bir şey yok. Fakat 15- 20 günü ben bilirim nasıl yaşadığımı. Sonra ağbim eczaneyi bastı, nasıl böyle birşey yaparsınız, bunu neye dayanarak söylediniz falan diye, bayağı bir olay olmuştu.
Ben bu kitabı okudum, diğer kitaplarından da beynine format at kitabını aldım onu da okuyacağım size de tavsiye ederim okuyun kütüphanenizde tutun.
  
 
KİTAPTAN ALINTILAR;
 
 
Aslında hepimiz birbirimize bağlıyız.
*****
Tüm kilitleri çözen anahtar teslimiyet, tevekkül.
***** 
Beynimiz işgüzar.
*****
İstediğimiz kadar hayatta yol alalım, kendimizi geliştirelim, her şeyi en doğru biçimde yapmaya çalışalım, kötü olayların olmasını engelleyemezsin. Olacak olur! Evet, hayat bir gül bahçesi değil, elbette kötü olaylar da olur. Ama bu elimizi kolumuzu tamamen bağlamak zorunda değil.
*****
Kötü olayların olmasını engelleyemesek de  bize etkilerini engelleyebiliriz!
*****
Mükemmel demek hatasız demektir.
*****
Beynimiz mükemmel değildir.
*****
 Biz insanlar beyin hasar gördüğü için hastalanmıyoruz. Bilakis beyin bizi korumaya, ne pahasına olursa olsun " hayatta tutmaya" çalıştığı için hastalanıyoruz.
******
Beyin bizi kötü olay karşısındaki travmadan, tehlikeden koruyor.
*****
Şu işgüzar, işini bazen robota bağlamış gibi davranan beynimize şöyle dememiz gerekiyor: Gölge etme başka ihsan istemem.
*****
Kendi beynimizi ikna edebilirsek mutlu da oluruz, sağlıklı da oluruz, daha uzun da yaşarız.
*****
Beynimizin en temel yazılımı savaşmak ve kaçmak üzerine kuruludur.
*****
Beynimiz bir tehditle karşılaştığında, yani daha ilkel zamanlardan beri var olan "savaş-kaç" komutunu hissettiğinde organların kapasitesini arttırmak üzere gelişmiş. Yani organlarımızın tehdit altında nasıl kapasite artıracakları yazılımı da gelişmiş durumda.
*****
Bilinçaltı dediğimiz şey, uyuduğumuz zaman da, biz farkına varmasak da hayatı, canlılığı devam ettiren ve bizi ertesi gün canlı kaldıran yapı. Uyurken farkında değiliz, yaşadığımızı kontrol edemiyoruz ama alttaki beyin her şeyi yapıyor.
*****
Beynimizle kontrol edemediğimiz bir işlev varsa, o bilinçaltı tarafından kontrol ediliyordur.
*****
Bilinçaltının en önemli özelliği şudur: bilinçaltı her şeyi fiziksel görür. 
*****
Beyinde zaman kavramı yok. Geçmiş yok, gelecek yok. Hepsi aynı anda var. Oldu bitti geçti demeyi bilmiyor beynimiz. 
*****
Hem geçmiş hem gelecek hem de şu an, hepsi bir arada yaşanıyor ve aslında her birimiz her an travmalarımızla beraber yaşıyoruz.
*****
Beynimiz yaşanan her ne ise onun ne olduğunu, tehdit ölçeğindeki yerini duyguya bakarak anlıyor.
*****
Bir şeyi öğrenmek istediğimizde içine biraz duygu kattığımızda onu uzun vadeli hafızaya atabiliyoruz.
*****
Hangi inanca sahip olursanız olun, inancın insanı travmalar karşısında çok daha rahat kıldığını düşünüyorum. B u açıdan bakınca inançlı biri çok daha şanslı.
*****
Bir travmayı çözmek konusunda başarılı olmanın üç anahtarı var:
1-Travmayı doğru bulabilmek.
2- Travmayı doğru analiz edebilmek ve doğru biçimde parçalarına ayırabilmek
3- Çalışmayı iyi yapabilmek. Yani çalışma anında duygulara iyi erişebilmek, iyi temizlemek.
*****
Travma beyni tetikleyen " kontrolü kaybediyoruz" alarmı!
*****
Beynimiz travma sırasında uygun gördüğü düğmeye veya düğmelere basıyor, komutu veriyor ve bedende birtakımdeğişiklikler başlatıyor.
*****
Büyük ayrılık travmaları gerçekten de bir gecede saçlarınızı bembeyaz yapabilir.
*****
İnsülin direnci, Çok ilginç, insülin direncini başlatan travmalardan biri de ne kadar önemsiz görünürse görünsün iğrenmedir.
*****
Travma günlerinde, zor günlerimizde sakin kalabilmek, her zamankinden daha çok farkında ve dengede kalabilmek her şeyden önemli.
*****
En çok travma yaşayan insanlar da hep çok iddialı, çok kontrollü, çok mükemmeliyetçi, kendinden çok aşırı beklentisi olan kişiler oluyor. Başarı odaklı, mükemmeliyetçi kişi bunun bedelini travma yaşayarak ödüyor.. Rahat adama ise zaten çok da bir şey olmuyor. Çünkü kasmıyor, Özetle rekabet ettiğin her şey alana müdahale yaratabilir.
*****
Akciğerde birden fazla nodül varsa bu durum kişinin kendi ölüm korkusuyla geliyor.
*****
Mutlu olmanın tek yolu geçmişle duygusal olarak barışmaktır.
*****
Saç dökülmeleri senden büyük bir kişinin kaybıyla yaşanan travmayla ilgili oluyor.
*****
Bir şeyi hatırlaman için orada duygunun olması lazım. Hatta bununla ilgili öğrenme uzmanları hep derler ki vermek istediğiniz bilgiye duygu katın, daha kolay öğrenilir.
*****
Genellikle duyma kaybında sağ kulak duymak isteyip te duyamamak, sol kulak ise istemediğimiz bir şeyi duymak zorunda kalmak demektir.
*****

KİTAPTA ADI GEÇEN FİLM;

Benden bu kadar - 1998 filmi


4 yorum:

  1. bilimkurgu sandım, psikoloji imiş :)

    YanıtlaSil
  2. Instagramda takip ediyorum Barış Muslu'yu.. Kitaplarında anlattığı bazı şeylerle ilgili demo çalışmalar yapıyor. Ama çok fazla konuştuğu için çok uzun sürüyor ve sonunu asla bekleyemiyorum. Bu yüzden ben de okumak istiyorum kitabını.

    YanıtlaSil