OKUDUKLARIM 68 HAYAL KIRIKLIKLARI KİTABI

19 Ekim 2021

 

 

Ölmüş bir kadının hayatla hesaplaşması Margit Schreiner doğumdan ölüme dek yaşamımızın her anını oluşturan çabalarımızın beyhudeliğini acı ama mizahtan da yoksun olmayan bir dille anlatıyor. Doğumla birlikte keşfetmeye başladığımız dünyanın giderek büyüsünü yitirişi umut ve beklentilerimizin boşa çıkışı hayat tarzımızın kalıplaşması verdiğimiz kararların sadece görünüşte bir değişiklik yaratması ve olanaklarımızın giderek daralışı Schreiner'in elinde traji komik bir bilançoya dönüşüyor.

Her şeyin eskisi gibi olabileceğini düşünürüz hep. Ama bu doğru değildir. Hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır. Hiçbir şey. Kırışıklıklar hiçbir zaman düzleşmeyecektir. Ne duruş bozukluklarımız ne görme işitme duyularımızdaki zayıflıklar ne de eklemlerimizdeki hasarlar giderilebilir cinstendir. Bir bacak kırığı her şeyi değiştirir tıpkı her burkulma her deneyim her aşk ve her sitem gibi. Her şey ardında izini bırakır. Özellikle de hayat.

 

KİTAP HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİM;

Doğumdan ölüme dek yaşamın her anını ayrıntılarla anlatmış. Gereksiz anlatımlar sıkılmama sebep oldu .Konudan konuya geçişleri iyi degildi.

Okumak isteyenler on defa düşünsün çünkü gerçekten Bir Hayal Kırıklıgı kitabıydı :)

 

KİTAPTAN ALINTILAR;

Hayat sonsuz bir bilgi zincirinden meydana gelir.

*****

Belki de acı, yaşadığımızı bize hissettiren bir dosttur

*****

Asla kolay bırakabilen biri olmadım. Ne insanları, ne fikirleri ne de kendi korkularımı.

*****

Çaresiz bir şekilde hayatımızdan daha çok keyif almaya, daha mutlu olmaya çabalarız ama keyif ve mutluluk veren her şey pahalı ya da zararlıdır.

*****

Ruhu sevmeye alışık değiliz. Salt bedeni sevmek ister, başkalarının da bedenimizi sevmesini bekleriz

*****

Çifte bir hayat süreriz. Biri dışa dönük, biriyse içe dönük. Güvenilir olan içteki hayatımızdır. Dışarıdaki hayat bir yanılsama halini almıştır.

*****

Her şey ardında izini bırakır. Özellikle de hayat.

*****

Şurası kesin: ilerleyen yaşla beraber beden ne denli düşkünleşirse, zihin o denli keskinleşir. Öğrenme becerisi açısından değil, ama kesinlikle akıl yürütme yetisi.

*****

Büyümekte acı veriyor, yaşlanmak da. Tek farkla: Başta her şeyin günün birinde iyi olacağını sanırız, ta ki her şeyin kötüye gittiğini idrak edene kadar. Gözlerimiz bozulur, belleğimiz ve işitme kabiliyetimiz zayıflar, sırtımız, boynumuz tutulur, cildimiz kurur. Tüm bunlar daha otuzumuzda başlar. Belki de yirmi beşte. Hatta belki daha da önce. Aslına bakılırsa doğumumuzla başlar. Doğduğumuzda ölmeye koyuluruz.

*****

Hayat zorlu bir mücadeledir. Sahip olduğun kısıtlı araçlara karşın hedefine ulaşmanı salt inatçılığına ve dizginlenemeyen hayatta kalma iradene borçlusundur.

*****

Ama ümit yaşlı insanların harcı değildir.

*****

Ve korkuya iyi gelir aşk.

*****

 

 

KİTAPTAKİ MÜZİKLER;

https://www.youtube.com/watch?v=a1Ftozpnfqc

 

 

4 yorum:

  1. Süpersin okuyamamak şu ara üzüyor beni, başlıyorum devam etmiyor, alıntılar çok güzel...

    YanıtlaSil
  2. Konusu güzelmiş dedim başta ama yorumunu okuyunca kalsın o zaman. Bazen güzel konular harcanıyor

    YanıtlaSil