Amerikan edebiyatının devi Jack Kerouac'tan, Beat Kuşağı destanını yazan kitap: Yolda.
Kafaları dumanlıydı, hayatın sillesini yemişlerdi belki, iflah olmaz hayalperestlerdi... Yaşam yazılacak bir şiirdi onlar için ve beklemezdi.
Gökyüzü bunca geniş, hayat bunca kısa, hayaller bunca sonsuzken yol özgürlüktü. Yol dostluktu, maceraydı; sonsuz olasılığın toplamı, yaşamın kaynağıydı. Yolun sonunda aşk vardı, söz vardı, ses vardı; başlangıçlar hep şen, hep heyecanlıydı. Hızla giden bir arabanın dikiz aynasına yansıyordu hayatın anlamı, öyle bir şey varsa tabii; tan kızıllığında, gecenin bağrında, bir dostun yanı başında. Hareket halinde olan için ölüm yoktu, tasa yoktu; devinim vardı sadece, dünyayı berraklaştıran, yaşamı anlamlı kılan. Yıldızların altında, hızla giden arabaların arka koltuklarında, kaçak atlanan tren vagonlarında, çadırlarda, barakalarda, uzak diyarlarda kutsal yaşam vardı ve yüreklerindeki coşkuyu daracık bir dünyaya sığdıramayanlar, yollarda şahlandı. Nereye olursa...
Bir caz melodisi gibi kıvrak ve neşeli, bir esrimeydi hayatın kendisi, tıpkı bir düş gibi ve tüm gerçekler, hızla giden bir aracın tekerleklerini öpen asfalt misali önlerine seriliverdi.
Jack Kerouac, bir döneme damga vuran Yolda'da kendi hikâyesini anlatıyor. Sansürsüz, yalansız, olduğu gibi. Belge niteliğinde bir roman, aynı zamanda bir şarkı bu belki de; özgürlüğün, arayışın, dostluğun, kayıp babaların ve küskün oğulların, onulmaz yaşam hasretinin şarkısı.
Yaşama ve aşka saygıyla: Yolda!
Yazarın 1950 yılarda ülke içinde ve meksikaya otostopla yaptığı yolculukları anlattığı bir kitap. Seyahat etmeyi sevenler için güzel bir kitap diyebilirim. Deepten öğrendiğime göre filmide varmış araştıracağım.
Ben düşünmekten yoruldum, benim yerime de düşünür müsün? Benim yerime ilgilenir misin insanlarla, yalanla, ihanetle, yalnızlıkla? Geceleri birdenbire bastıran sağanak yağışlı korkuları alır mısın yamacımdan? Gündüz gözüyle sevemiyorum kimseyi. Yüreğimdeki bu düğümü çözebilir misin?
seyahati seviyorsan kesinlikle okumalısın. Benimde alamadığım o kadar çok kitap var ki.
YanıtlaSilkerouac ve beat kuşağı hıhıms :) burroughs var bi de, başkaları da var. o dönem işte savaş sonrası, herkesin babası filan ölmüş, acılı kuşakmışlar, sonra da özgürlük istemişler, yollarda geçmiş ömürleri, yazarlar da böyle işte, o dönem bir de uyuşturucu modası varmış, bu yazarlar, güney amerikaya gidip uyuşturucu bulurlarmış, dizi var ya narcos yani o dönemler, yolda var filmi hıhım. var nette :) aslında tabii bizim yaşantılara uygun değiller ama o da bir dönemmiş işte ve edebiyatı etkilemiş yani :) ferlinghetti, allen ginsberg, diğer elemanlardan, neal cassady, bunlar öncüleri :) bu kitap da bir klasik tabiii :)
YanıtlaSilfilmini buldum bir ara izleyeceğim.
Sil