KORONA GÜNLÜKLERİ 26

21 Nisan 2020


Bugün hava rüzgarlı ve kapalı, yağmurda ince ince atıştırıyor.
eski resimler ile idare edin artık:)) özledim kahve içtiğim yerleri...
Ağbim uzun zamandır yoğurdu evde mayalamamızı istiyordu. Pazar günü komşunun sütçüsünü aradık telefonu alarak. Pazartesi günü için 5 kilo süt söyledik. Neyse süt geldi aldık, süzgeçten süzüp ocağa kaynamaya koydum. Süt kaynamaya başladığında kepçeyle havalandıra havalandıra kaynattım. Çok yıllar önce evde yapıyorduk yoğurdu fakat annem sonradan bıraktı hazır kullanmaya başladık yoğurdu. Annem su saldığı için mayalamıyordu artık sütü. Bitişik komşuda kendi mayaladığı yoğurdun su salmadığını üstünü kapamadığını söyledi. Annemde mayalamak için seni çağırırız  o zaman dedi. Kendisi bir önceki akşam bir kase kabak tatlısı verdi bize. Köyden kabak getirmişler. Annem hem tabağa ver hemde mayalık yoğurt alıp gelsin dedi.Sütün bir kısmını içmek için ayırdım, diğer yarısınıda mayalayacağım tencereye koydum. küçük parmağımı sokup kontrol ettim hep. Ne zamanki kıvamına geldi elime komşunun tabağını ve 2 çikolatalı gofreti aldım. Kabak tatlısının tabağı boş gitmez 2 torunu onda kalıyor gofretler onlara gitti. Komşuya sütün ılındığını söyledim tamam geliyorum dedi, mayalık yoğurtla geldi. Oda baktı ısısına, olmuş dedi bir tabağa yoğurt süt aldı karıştırdı tencereye döktü tekrar karıştırdı. Tencerenin kapağını kapatmadı üstüne kevgir koydu. Onun üstünüde sofra bezi ve hırkalarla örttük. Gece saat 12 gibi örtüleri açtık buzdolabına  kaldırdık yoğurdu daha açmadık yoğurdu akşama açarız artık.


Sabah her zamanki saatte kalktım. Bizimkiler kahvaltıya oturdu ben tekrar yattım. 10 da kalktım kahvaltı için kendime ve bizimkilere tost hazırladım. Kahvaltıdan sonra yatakları topladım, bulaşıkları yıkadım. Biraz bloğa baktım. Akşam kitabımı bitirmiştim onun yazısını taslaklara hazırladım. Kalktım giyindim, maskemi gözlüğümü taktım, eldiveni giydim elime alışveriş çantalarını aldım. Evden çıktım yolda giderken arkadaşı gördüm bahçede pırasa ayıklıyordu. Ayaküstü sohbet ettik. Kendisinin ahsap boyama dükkanı var, korona sebebi ile kapandı. Maddiyatta biraz bozuk. Arkadaşı var börek dükkanı açmış, oda bizim kızı yanına almış bu sürede çalışsın diye sevindim. Ordan yola devam ettim A101e uğradım, ufak sütlerden ağbime alıyoruz kahvaltıda içiyor onlardan aldım, evde su bardağı kalmadı 3 tane var biri tekir biri bekir bardak aldım, nescafe aldım kavanozla, sütlle irmek tatlısı yapacağım irmik ve kakaolu bisküvi aldım. Ordan peynircime geçtim bir kalıp peynir bir teker taze kaşar peyniri aldım, Oradan şarküteriye geçtim domates salçası ve ramazanda fırına pide yaptırmak için biraz pastırma aldım. Manava geçtim sebze meyve aldım. Oradan lokumcuya geçtim kahverengi gün kurusu aldım. Oradan kasapa geçtim aylık et ihtiyacını aldım. oradan baharatçıya geçtim dolmalık orta bulgur aldım. Oradan ziraat odasına gittim 15 dal domates fidesi, 15 dal sivri biber fidesi, 5 dal acı biber, 5 dal da kırmızı dolmalık biber gidesi, yeşil fasulye ekmek için 2 cins fasulye tohumu aldım maydanoz tohumu alacaktım unuttum. Oradan züccaciyeye uğradım 2  farklı boy tava ihtiyacım vardı onları aldım. Kuruyemişçiye uğrayıp kuruyemiş aldım. Kendimi o ağır çantalarla durağa zor attım. Allahtan fazla beklemedim hemen geldi minibüs.
Eve kendimi zor attım. Hemen eldiveni maskemi çöpe attım, üstümü çamaşır makinasına attım. çantaları mutfağın ön kısmındaki terasa boşalttım çantaları havalanması için astım. Annem hava yağmurlu olduğu için fideleri hemen öylesine toprağa ekti.Şimdi biraz kuruyemiş bir kupa kahve eşliğinde aşağıdaki filmi izliyorum.


İĞNE İPLİK

Mauji görücü usulü ile Mamta ile evlenmiş ve ailesiyle yaşayan kıt kanaat geçinen bir gençtir. Işinde patronundan saygi görmeyen Mauji yeteneği olan terziliğe yönelir ve bu işte bir dikiş tutturma çabasına girer. Hindistan'ın göbeğinde kök salmış gururlu ve özgüvenli kalpleri ısıtan bir film.

Ben iki haftalık alışverişimi yaptım evdeyim artık çıkmam...
Koronasız sağlıklı günler dilerim herkese


14 yorum:

  1. Ramazan da geldi neredeyse. Bayramdan sonra yaz havasına döneriz artık diye umud ediyorum.

    Güzel bir dinlen bence, çantaları ben taşımışım gibi omzum ağrıdı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bayramdan sonra kademeli dışarı çıkış olacakmış öyle söyledi sağlık bakanımız. o zaman alışveriş için bu kadar yorulmayacağız artık. Aslında evde 2 tane minibüsümüz var ağbim kullanıyordu gözlerinden rahatsızlanmadan önce. bende de ehliyet yok. En iyisi bir pazar arabası almak galiba Handan. Yoksa böyle olmuyor.

      Sil
  2. Ne güzel bir çok işini halletmişsin. Artık biz de yoğurdu evde yapmaya başladık. Ev yoğurdunun tadı bir başka güzel oluyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet alışverişin büyük kısmı hallodu. ev yoğurdu yıllar önce yiyorduk ama sonradan tadını unuttuk.

      Sil
  3. Bizim çek çekli bir pazar arabamız var onunla çıkardık bir zamanlar alışverişe.Özledim.Sanal alışveriş kutlu ürünler için çok güzel ,ama sebze meyve asla
    olmuyor.Patates ,soğanlar hep cücüklü geliyor.
    Ev yoğurdu bende yapıyordum ,sonra vazgeçtim.Sütçü teyzemiz var ,o mayalıyor ondan alıyoruz.Fiyatı da hemen hemen aynı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. o çek çekli arabadan bu sene kısmetse alacağım bir tane. Bizim buralarda sanal alışveriş yok. Sütçünün yoğurt ta satması gayet mantıklı aslında.

      Sil
  4. Çok güzel film evvelsi akşam izledim. Hint filmlerini severim. Farklı bir kültürün yaşamı gelenekleri var.evin eksikleri bitmiyor. Mecburen mutfak alışverişi için çıkıyoruz. Fideleri almışsınız. bende bugün petunya fideleri çıkmış aldım.Sevgiyle kalın.

    YanıtlaSil
  5. Alışveriş işi yoruyor insanı gerçekten alması birşey değilde evde temizlik olayı oluyor 😊...bu filmi de TRT de gördüm izliyemedim sevgiler 😊....

    YanıtlaSil
  6. bir de bu alışverişi istanbul da düşün kaç haftadır sokağa çıkma yasağı var diye pazarı bile yağmalıyorlar neyse umarım çabucak biter de kurtuluruz :) ben de yıllar oldu hep kendim mayalıyorum yoğurdu bakalım sizinkinin tadı nasıl olacak :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. pazara gitmeyi özledim ben. Yoğurt güzel olduda sulandı yine.

      Sil
  7. Yoğurdun sonucunu merak ettim. Ben fırında mayalıyorum ve benimki de çok sulanıyor maalesef...

    Fideler bereketli olsun inşallah... Bu sene balkona ben de saksı alıp yapacaktım biraz ama bu sene de kısmet olmadı...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet sulandı yine yoğurt. fideler için dileklerine sağol. Balkonda yetiştirmekte güzel sağlık olsun seneye olur.

      Sil