İZLEDİKLERİM

22 Nisan 2020


REBECCA

Genç bir kadın aşık olduğu yakışıklı Maxim De Winter'la evlendikten bir süre sonra Maxim'in eski eşi Rebecca'nın birkaç ay önce gizemli bir biçimde ölmüş olduğunu öğrenir ve kocası ile olan ilişkisinin her zaman Rebecca'nın gölgesinde kalacağının farkına varır. Film boyunca adı telafuz edilmeyen kadın, aynı zamanda kendisini evin yeni kadını olarak kabul etmek istemeyen hizmetçi Mrs. Danvers'ın kıskanç ve takıntılı tavırları ile başa çıkmaya mecburdur. Alfred Hitchcock'un Daphne Du Maurier'ın bir romanından uyarladığı Rebecca yönetmenin aynı zamanda ilk Amerikan yapımı filmi olma özelliğini taşıyor. 1940'ta En İyi Film dalında Akademi Ödülü'nü kazanan filmin yapımcısı David Selznick'in bir önceki filmi Rüzgar Gibi Geçti de, aynı dalda ödül sahibi olmuş ve efsaneleşmişti.


MANDALİNALAR

Mandalinalar, savaşın ortasında kalan iki yaşlı adamın hikayesini konu ediyor. Kafkasyada artık savaş kapıdan içeri girmiştir. Çatışmanın kendileri üzerinde oluşturacak tahribatın farkında olan halk; canlarını güvenlik altında alabilmek için Estonyaya göç etmeye başlamıştır. Yaşadıkları yeri tek edemeyen iki yaşlı insan; savaşın tam kalbinin attığı yerde kalmış ve yavaş yavaş da maddi sıkıntılar yaşamaya başlamışlardır. Bu iki yaşlı adamın, göç edememe sebebi de bu maddi sıkıntılardır. Biri marangozluk yaparak diğeride bahçesindeki mandalinleri toplayarak bu parayı temin edip göç etmeyi planlamaktadır. Fakat ne yazık ki her ikisi de bulundukları toprakları terk etmek için geç kalmıştır ve iki yaşlı adam tam savaşın ortasında kalır. Bir Gürcü bir de Çeçen askerini evlerine alıp tedavi eden bu insanlar, bu sayede savaşın taraflarında biri olmaksızın ayakta kalmaya çalışırlar.


HAYAT GÜZELDİR

 Eski zamanların İtalya'sında guido bir Yahudi olarak kitap satarak hayatını sürdürmekteydi. Onlara yakın olan bir şehirde güzel bir kandın ile muhabbete girerek hayalindeki evliliği gerçekleştirecektir. Bu evlilikten dünyaya bir evlat meydana gelecektir. Fakat o çok güzel giden hayatlarına İtalya'ya alman güçlerinin saldırmasıyla hem ülkenin insanları hemde bu ailenin acı drama öyküsüne şahit olacaksınız.


MAQUIA

İorph halkı, beşeriyetten fersahlarca uzakta yaşayan; günlük olayları Hibiol denen bir kumaşa nakşeden bir topluluktur. Yüzyıllarla ifade edilen hayatları boyunca dış görünüşlerindeki o dinçliği hiç yitirmezler. İorphlu öksüz bir kız olan Maquia, yalnızlığın beraberinde getirdiği o melankoli duygusu eşliğinde; arkadaşlarıyla beraber mutlu bir hayat sürdürmektedir. Fakat İorph'taki bu sukûnet ortamı Mezarte'nin istilası yüzünden allak bullak olur. İorphlu kanının bahşettiği uzun ömre gıpta ile bakan ejder süvarileri; Maquia'yı arkadaşlarından koparacak, yerinden yurdundan edecektir.


DIE WELLE

1967'lerin Kaliforniyasında yaşanmış bir olaydan Almanya'nın beyaz perdeye aktarılan filmde faşizmin yaşandığı acımasız günlerde öğretmenlik yapan Rainer Wegner'in hikayesi konu alınmış.. Enerjik ve karizmatik bir öğretmen olan Wegner, otokrasi dersini öğrencilerin dikkatini çekme amaçlı deney yaparak öğretme felsefesi üzerine kurulmuş harika bir film.

3 yorum:

  1. çok güzel seyredebilirsin maquia yı

    YanıtlaSil
  2. rebecca nefis yaa. mandalinler deee :) hayat güzeldir benim top 10 listemdeee :) die welle not aldım daa maquia oleeey bilmiyomuşum, anime olunca çok seviniyoom :) casa papel de ben tokyo cuyum hihi :)

    YanıtlaSil