OKUDUKLARIM 31 YAKICI SIR

28 Mayıs 2020


“Stefan Zweig yakasından kavradığı okurunu o huzursuz, tekinsiz, tedirgin dünyasına daha ilk satırlarıyla çekiverir. O bir atmosfer yaratma ustası: “Peşrev paragrafları” ile oyalamaz; bizi ele geçirmesiyle kendimizi bodoslama olayların içinde buluveririz. Bizleri okur olarak genellikle, sonunda karakterlerin bir şekilde dönüştüğü anlatılar etkiliyor. Yakıcı Sır’da öncelikle Edgar’ın dönüşümüne tanık oluruz. Öykünün başındaki o her şeye inanan, yardımsever, güven dolu saf çocuk; aldanmamayı öğrenen, sinsice planlar yapan bir zalime dönüşür. Fakat Edgar masumiyetini yitirmenin bu sancılı sürecini de atlatacak ve sonunda, affetmeyi bilen, kendisine bunca acıyı yaşatmış barona bile, yetişkinliğin kapısını açtığı için minnet duyan olgun bir insana evrilecektir.”

Genç, yakışıklı ve çapkın bir baron, tatil için gittiği otelde gününü geçirebileceği bir kadın arar. Kısa zaman da bir  kadını gözüne kestiren baron, kadınla tanışmak için ilk olarak kadının on iki yaşındaki oğlu Edgar'la tanışır. Yakıcı Sır'da bir yetişkinin arkadaşlığına kendisi alıştıran ve bu arkadaşlığı kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalan Edgar'ın ruh halini anlatıyor.Çocuk deyip geçmemek lazım insan ilişkilerindeki gizleri ,duyguları açıkça anlamasalarda hissedebiliyorlar. Stefan Zweig çocuk bakış açısıyla anlatmış.

Birini aldatan ötekinide de kolayca aldatır.
*****
Sevginin gücü hiçbir zaman tam olarak anlaşılmaz.
*****
İnsan birine yalan söylüyorsa, başkasına da söyler.
*****
Sebepsiz yere kaçmaz insan!
****
Çocuklar, hastalıklarıyla hep övünürler. Çünkü tehlikede olunca yakınlarının gözünde önemlerinin artacağını farkındadırlar.
*****
Nefret halinde insan hızlı öğrenir.
*****


10 yorum:

  1. İki savaş arasında, o kadar sıkıntı arasında Zweig ne çok üretmiş. Oku oku bitmiyor:) Ve hepsi birbirinden iyi. Severiz. Ruhu şad olsun.

    YanıtlaSil
  2. bunu okumadım, pikiş okurums :)

    YanıtlaSil
  3. aklıma gelmişkeen, deja vu ve kapan (trapped) bu iki filmi izlemediysen izlee ikisi de çok iyi aksiyon ve heycanlıııı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hangi yıllara ait deep bu filmler ?

      Sil
    2. 2006 ve 2002. ikisi de var nette. biri denzel washington diğeri kevin bacon :)

      Sil
  4. -Şüpheden başka hiçbir şey zekayı keskinleştiremez.

    Stefan Zweig – Yakıcı Sır: https://www.ebrubektasoglu.com/yazi/kitap-inceleme-stefan-zweig-yakici-sir-amok-kosucusu/

    YanıtlaSil